Na začátku cesty k dobrému chlebu je chuť a odhodlání dělat svou práci co nejlépe

Zvládnout řemeslo, sbírat zkušenosti a pořád se učit. Je potřeba poznat pravý čas, správné množství i poměr. Pro nás je chleba živý, vyvíjí se, mění a roste. My mu pomáháme, aby k tomu měl správné podmínky.

Spoléháme na kvalitní mouku a domácí kvásek

Vybereme mouku u zdejších mlynářů, u nichž se můžeme spolehnout, že je čistá a z dobrého zrna. Přidáme náš kvásek, který živíme a ošetřujeme. Díky němu je pečivo chutné, trvanlivé a všechno potřebné kynutí probíhá přírodní cestou.

Hnětení bochníku je malé mistrovské dílo

Těsto z mouky, kvásku a vody se nejprve řádně vymíchá. Právě tady je potřeba opravdu zkušeného pekaře, který má v rukou cit a správně odhadne, kdy přidat mouky a kdy vodu. Žádný jiný recept na to není, než důvěra v jeho dobré dílo.

Potom se těsto rozdělí a zváží, aby každý kus byl stejný. Bochník se válí a hněte rukama a je to další mistrovské představení. Potom si odpočine v ošatkách, kde kyne. Musí kynout tak akorát, takže další zručný pekař musí včas bochník vsadit do pece. Upečený pak opatrně ukládá do přepravek a brzy ráno je naši řidiči pod vlajkou Křižák odvážejí k vám. Tam se potom stáváme součástí vašich domovů, vašich příběhů a osudů.

Co je vlastně kvásek?

Aby těsto vykynulo, je potřeba do něj přidat kvásek – směs mouky a vody, ve které kvašením vznikají kvasinky a bakterie. Ne však zdraví nebezpečné, naopak. Pečivu dodávají přirozenou chuť a zdraví pomáhají. Chléb je lépe stravitelný a pozitivně působí na naši střevní mikroflóru. Také díky němu chléb brzy neplesniví. Pracovat s ním je trochu náročnější pro pekaře, protože má delší dobu kynutí a je potřeba se o kvásek starat. Myslíme si ale, že to stojí za to.

Do chleba používáme kvásek žitný, který živíme žitnou moukou. Rohlíky, bagety, jemné pečivo obsahují kvásek pšeničný.



Suroviny a dodavatelé

Základem pekařské práce je samozřejmě mouka. Tu naši melou moravští mlynáři z vybraného zrna domácího původu a dodávají ji v nejčistší kvalitě. Snažíme se využívat vše, co u nás vyroste. Proto do náplní používáme ovoce a ořechy od drobných pěstitelů, jablka vypěstované v našich sadech a vaříme si vlastní makovou náplň.

Domácího původu jsou i další suroviny, jako jsou vejce, máslo, tvaroh a masné výrobky.

Naopak chemickým směsím a zlepšovadlům se vyhýbáme a prakticky je nepoužíváme.

Ocenění

Zlatá chuť jižní Moravy

Zlatá chuť jižní Moravy

Bramborové lokše
s makovo-povidlovou náplní
1. místo v kategorii Hotové výrobky, 2018 a 2019
Kloboucký rohlík
1. místo v kategorii Pekařské výrobky, 2014
Zelná pochoutka
1. místo v kategorii Pekařské výrobky, 2017
Regionální potravina

Regionální potravina

Kloboucký rohlík
1. místo v kategorii Pekařské výrobky, 2014
Pekařská sobota

Pekařská sobota

Vynikající chleba
2. místo, 2019
Vynikající rohlík
1. místo, 2019
Vynikající chleba
1. místo, 2018
Vynikající chleba
1. místo, 2017
Vynikající rohlík
3. místo, 2017
Vynikající rohlík
2. místo, 2013